Cервіс пацієнтів "Лікарні" є БЕЗКОШТОВНИМ для пацієнтів та не містить ніяких прихованих комісій.

Що відомо про вірус мавпячої віспи?

25-05-2022
Випадки віспи мавп – рідкісної, маловідомої хвороби – починають виникати в ряді країн Європи, включаючи Великобританію, США, Канаду та Австралію. Перший випадок хвороби була зафіксовано у Великобританії 29 квітня 2022 року, у чоловіка, який подорожував до Нігерії. Що відомо про вірус мавпячої віспи розповідаємо далі.
Що відомо про вірус мавпячої віспи?

Наскільки поширена віспа мавп?

Віспа мавп викликається вірусом, який є членом того ж сімейства, що й віспа, хоча вона набагато менш важка, і, як стверджують експерти, ймовірність зараження низька. Зустрічається здебільшого у віддалених частинах країн Центральної та Західної Африки, поблизу тропічних лісів. Існує два основних штами вірусу - західноафриканський і центральноафриканський. Інфікований пацієнт у Великобританії приїхав з Нігерії, тому, ймовірно, він страждає на західноафриканський штам, який, як правило, є легким.

Які симптоми?

Початкові симптоми включають лихоманку, головні болі, набряки, біль у спині, біль у м’язах. Після зниження температури може виникнути висип, який часто починається на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла, найчастіше на долоні та підошви. Висип, який може бути надзвичайно свербінням або болючим, змінюється і проходить різні стадії, перш ніж остаточно утворюється струп, який пізніше відпадає. Ураження можуть викликати рубці.

Інфекція зазвичай зникає сама і триває від 14 до 21 дня.

Як передається хвороба?

Віспа мавп може передаватися, коли хтось знаходиться в тісному контакті з інфікованою людиною. Вірус може потрапити в організм через пошкоджену шкіру, дихальні шляхи або через очі, ніс чи рот, а також статевим шляхом. Вона також може поширюватися при контакті з інфікованими тваринами, такими як мавпи, щури та білки, або через заражені вірусом предмети, такі як постільна білизна та одяг.

Наскільки вона небезпечна?

У більшості випадків вірус протікає в легкій формі, іноді нагадує вітряну віспу, і проходить самостійно протягом кількох тижнів. Однак віспа мавп іноді може бути більш серйозною, і, як повідомляється, спричиняла смерть у Західній Африці.

Як лікується мавпяча віспа?

Спалахи можна контролювати за допомогою профілактичної інфекції. Вакцинація проти віспи була доведена на 85% ефективною у запобіганні віспи мавп.

Чи існує ризик для України?

Як стверджує МОЗ, вірус мавпячої віспи в Україні не зафіксовано, проте він уже внесений до переліку біологічно патогенних об'єктів, які підлягають епідеміологічному нагляду.

Киев бул. Вацлава Гавела, 4 м.Берестейская22 9 м.Шулявская30 8
8,1
Многопрофильная клиника "Гиппократ" основана в 1999 году. Это частное учреждение, ставшее со временем торговой маркой, одним из первых было аккредитовано украинским Министерством здравоохранения.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-22:00 Сб: 08:00-22:00 Вс: 08:00-22:00
Допомога Плюс на Осокорках — медицинское учреждение, специализирующееся на предоставлении полного спектра услуг в области гинекологии, маммологии, урологии, проктологии, ортопедии и пластической хирургии.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:30-20:30 Сб: 08:30-20:30 Вс: 08:30-20:30
Oxford Medical Ilaya — это современный медицинский центр с крупным отделением репродуктивной медицины, а также поликлиникой для взрослых и дневным стационаром. Здесь установлено новое диагностическое и лечебное оборудование экспертного класса.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 08:00-20:00
Doctor Sam – многопрофильная клиника с международными стандартами качества медицинских услуг и сервисом высокого уровня. Направлениями работы являются амбулаторно-поликлинический консультативный прием врачей, диагностика, сопровождение беременности, дневной стационар, профилактические прививки и т.д.
Записаться на прием
Пн — Пт: 08:00-20:00 Сб: 09:00-18:00 Вс: 09:00-18:00